Julelunsj 2017 i Silicia

Årets julelunsj går inn i tradisjonen av gode minner i Silicia.

Det ble julegrøt, gløgg og masse masse kaker – som hører til en skikkelig julelunsj.

I år har vi hatt flere gründere inne i Silicia enn noen tidligere år. Hele 42 bedrifter har vært i hus i løpet av 2017. Vi er glad for at det er så mange gründerideer innenfor teknologi i vårt nærområde med potensial. Når det er julelunsj kan vi virkelig glede oss over fellesskapet og se at vi faktisk har et flott kollegiale av gründere i en inkubator.

 

I et godt kollegiale hører teambuilding til, og i Silicia tror vi på at lekenhet i både ideer og arbeid gir gode resultater. Det ble mye latter og høy puls til tider med stafett og ballkasting. Kreativitet er en side som er viktig som gründer og julefortellinger ble laget i en fei og presentert.

Vinnerfortellingen ble:

 

julefortelling julelunsj

5 nye gründerbedrifter

5 nye gründerbedrifter i Silicia

Silicia har hatt god aktivitet i 2017, med 5 nye gründerbedrifter på plass nå i august. Vi har til sammen hatt 34 gründerbedrifter i vår inkubator i år. Det er gøy og spennende at det er så mange teknologigründere som ønsker å være en del av vårt inkubatormiljø. Vi ser at det gir gode synergier mellom bedriftene og være samlokalisert og være del av faste møteplasser sammen.

De 5 nye gründerbedriftetene er:

Mer informasjon om gründerbedriftene finner du her

caroline lønmo

Økosystemet til Silicia i SIVA beretter

Verify the Solution – Et laboratorium for gode ideer er en del av økosystemet til Silicia.

Gründer i Silicia, Caroline Lønmo sitter på Verify the Solution og utvikler sitt produkt.

Utdrag fra artikkelen i SIVA beretter nedenfor.

Caroline Lønmo har fått eksperthjelp hos Verify the Solution, som er en utviklingsarena og innovasjonslab for raskere prototypeprosesser.

Ingeniør Caroline Lønmo må noen ganger etterlate de to hundene sine i den parkerte bilen, og hun har ofte tenkt at det hadde vært bra å vite hvordan temperaturen er i bilen mens hun er borte.

økosystemet caroline

Caroline Lønmo savnet et produkt som gjorde at hun kunne følge med temperaturen for hundene Ariel og Jasmin i den parkerte bilen. Nå utvikler hun løsningen selv. Foto Elisabeth B. Ellingsen

– Det ville vært fint å bli varslet dersom det ble for varmt eller for kaldt for hundene i bilen. Men det fantes ikke noe slikt produkt. Nå kombinerer jeg ulik teknologi og lager en løsning for dette, sier Lønmo, som tidligere jobbet som ingeniør innenfor oljebransjen.

– Jeg utvikler en enhet som plasseres i bilen, og som via mobilen varsler hundeeieren hvis det blir for varmt eller for kaldt for hunden. Varmeste temperatur er forhåndsinnstilt, mens eieren selv stiller inn laveste temperatur. Ulike hunder tåler ulik kulde, sier hun. Hun har også fått tilbakemeldinger om at produktet kan være aktuelt for andre dyr, for eksempel hester i henger.

Les hele saken her

 

Trine Landøy, daglig leder i Silicia Vestfold Technology Incubator, sier at Verify er en del av økosystemet som skal hjelpe bedriftene trygt og raskt ut på markedet.

Rådet til gründerne er å ikke etablere firma før man vet om ideen holder mål.

– Preinkubatorfasen er en mye lavere terskel hvor vi hjelper gründeren med å jobbe med idéen i tre måneder. Deretter kan de etablere firma hvis de fremdeles mener at dette er en god idé, sier Landøy.

Når firmaet er etablert, trekkes mange ressurser fra det store økosystemet inn.

økosystemet trine landøy

Trine Landøy, daglig leder i Silicia Vestfold Technology Incubator

– Det skjer mye på kryss og tvers. Vi ser på om vi har noen i økosystemet og industrinettverket vårt som kan bistå, eller om det er noen andre her som har kompetanse på det nettopp denne bedriften trenger. Historisk sett har det blitt nye prosjekter ut av dette, og nye samarbeid har oppstått. Noe som ett selskap har utviklet, kan noen ganger overføres til et helt annet bruksområde hos andre selskaper, sier hun.

 

 

Det holdes også mange møter i inkubatoren hvor bedriftene blir kjent med hverandre. Blant annet «show and tell»-møter hvor alle lederne for inkubatorbedriftene deltar, og lederforum hvor bedriftslederne møtes for kompetanseoverføring. I tillegg har Silicia en egen inkubatorskole på nett. Silicia samarbeider med inkubatorene i Kongsberg og på Kjeller og har også vært på besøk hos Innoventus Sør. Disse er også en del av økosystemet.

Les hele artikkelen her

Av Elisabeth Breien Ellingsen

hvordan starte som gründer

Hvordan starte som gründer?

Dette innlegget beskriver hvordan du kan starte som gründer.

Gründer, det er du som ser løsninger der andre er tilfreds med slik det er i dag. Kanskje har du tenkt tanken på å starte din egen bedrift, men du vet ikke helt hvor du skal begynne? Nedenfor finner du noen steg på veien for å komme i gang.

Finn ut om ideen din er levedyktig

Det første du bør gjøre hvis du skal starte en bedrift er å finne ut om ideen din kan være levedyktig. Mange kommuner har en næringssjef du kan kontakte for å høre hvilke ordninger som kan hjelpe deg som vil bli gründer. Ta kontakt med din kommune, de vil videreføre deg til en inkubator eller et gründerhus.

Du må gjøre et godt arbeidet med å legge en plan som dekker over:

  • Økonomi: Inntekter og kostnader.
  • Hvilke ressurser har du, få en oversikt over hva du har og hva du trenger.
  • Hvilken kompetanse har du, og hvilken kompetanse trenger du å knytte til deg?
  • Marked: Kunder og konkurrenter.
  • Lag en god beskrivelse på hvordan du gir kunden verdi.

Registrere foretak

Når du har funnet ut om forretningsideen din er en god idé bør du gå skrittet videre å registrere et foretak. Dette gjør du på  altinn.no.

Det er ulike valg av selskapsform, her gjør du et valg basert på din forretningsidé. Det går an å skifte selskapsform fra Enkeltpersonsforetak til Aksjeselskap, hvis du er usikker på hva som er rett for deg i startfasen, eller ikke har kapitalinnskuddet nødvendig for et AS.

Økonomi

Som gründer bør du ha god oversikt over økonomien fra du starter din bedrift. Jeg vil anbefale å åpne en bedriftskonto i en bank. Da får du isolert bedriftens økonomi fra din egen. Det er viktig å ha god orden i bilag og fakturaer, det finnes flere rimelige fakturaløsninger på markedet. Om økonomi ikke er din sterkeste side, kan det være lurt å bruke en regnskapsfører. Tiden til en gründer er dyrbar, bruk din tid på det du er best til.

Markedsanalyse

Gjør en markedsanalyse. Finn ut hvor markedet ditt er, hvor stort det er og hvilke trender det er i det aktuelle markedet du skal inn i.

Det finnes tilskuddsordninger til gründere med gode, innovative ideer, du kan lese om blant annet markedavklaringstilskudd hos Innovasjon Norge.

Kunden

Snakk med kunden fra dag én! Det er kundens produkt eller tjeneste du skal lage, ikke ditt eget. Ta kunden med i utviklingen av produktet. Du kan eksempelvis bruk foraer på nett til å finne ut om din målgruppe er interessert. Telefon er en fantastisk kanal å nå ut til kunder, ikke vær redd for å ring. Du er ikke en telefonselger, men du trenger å få dialog. En e-post er latskapens vei til dialog, og ofte kan den ende i søppelkassa til mottaker når de ikke har fått en introduksjon om deg eller din bedrift tidligere.

Del ideen

Del ideen din med flest mulig! Ja, du leste riktig. Mange gründere tviholder på sin idé fordi de er redd for at noen skal stjele den. Høyst sannsynlig er det du som er unik, ikke ideen din. Det er satt litt på spissen, men å være gründer er krevende – det krever vilje, pågangsmot, utholdenhet og risikohåndtering. Sannsynligheten for at du får gode bidrag til din idé er mye større enn at noen stjeler den, tørr du å ta risikoen å la være å dele? Trenger du råd for om du bør registrere noen eierrettigheter kan du kontakte Patentstyret.

Finn et kontor

Mange ideer starter på kontorpulten hjemme eller i garasjen, ikke la den bli der. Det finnes mange inkubatorer og gründerhus som gir deg kontor, veiledning og nettverk. Ideer utvikler seg raskere i omgivelser der du kan få input fra andre mennesker. Gründere er gode kollegaer –  hver gründer jobber med sin egen idé, men mange av utfordringene og spørmålene er de samme. Det er nyttig å dele veien fra idé til kommersialisering med andre.

Les om våre kontorer for gründere hos Silicia Incubator her

 

prosjektverksted

Prosjektverksted 6.april

Velkommen til miniseminar om Forskningsrådets Prosjektverksted

Dato: 6.april 

Tid:    kl 0900-1100

Sted:  Verify the Solution

Langmyra 11B, 3185 Skoppum

Prosjektverksted er en metode Forskningsrådet har utviklet for å bistå bedrifter og andre slik at de i  større grad lykkes med sine søknader rettet til Forskningsrådet, Oslofjordfondet og Horisont2020.

Ved å delta på Prosjektverksted vil du

  • Få veiledning og verktøy til arbeidet med å lage en tydelig formulert og godt strukturert FoU-prosjektbeskrivelse
  • Øke sjansene for at ditt prosjekt får finansiering
  • Få hjelp til å identifisere mangler ved din prosjektidè

Forberedelser

Du vil få størst nytte av mini-seminaret om du arbeider med å utvikle og beskrive et FoU-prosjekt til Innovasjonsprosjekt i næringslivet eller liknende.

For spørsmål, ta kontakt med Trine Steen, Forskningsrådet, mobil 92 60 47 91, epost trs@forskningsradet.no eller

Meld deg på her